Hoe doe ik het! Met twee e-mailadressen betere privacybescherming!

Hoe doe ik het! Met twee e-mailadressen betere privacybescherming!
19 september 2019 George .

Hoe doe ik het. Met twee e-mailadressen betere privacybescherming!

Vorig jaar heb ik het besluit genomen om twee accounts te gaan gebruiken; één Gmail-account voor mijn Android smartphone (bij iPhone is dat een Apple-account of Gmail) en een tweede account voor belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld mijn bank, overheid, energieleverancier, verzekering etc. etc.

Voor belangrijke zaken gebruik ik Protonmail, een mailprovider uit Zwitserland die zeer hoge veiligheidsstandaarden zoals automatische encryptie gebruikt. Deze app beschikt over een Android IOS en windows App en is via je webbrowser beschikbaar. De geleverde App voorziet ook in een beschermingslaag zodat je telefoon niet kan meekijken, net als bij je bank App.

Waarom?

Het is heel lastig om je e-mailverkeer goed te beveiligen. Google scant je e-mails voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties (een e-mail over een bruiloft en je krijgt advertenties voor bruidsjurken), Microsoft bewaart je e-mails op Amerikaanse servers (met volledige toegang voor de overheid) en de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten tappen op grote schaal het internationale e-mailverkeer af en dat doet Apple ook.

Hoe heb ik het gedaan

1. Naar Protonmail (klik hier) en een account aangemaakt (van gratis tot betaald zonder functionele beperking)
2. De Proton App geïnstalleerd
3. In Proton enkele mappen gemaakt zoals bank, overheid, gas-water-licht, etc.
4. Mijn leveranciers aangeschreven en een adreswijziging doorgegeven
5. Belangrijke zaken zoals polissen naar Proton doorgestuurd
6. Leveranciers verwijderen uit Gmail/Outlook/Apple mail
7. Klaar.

Het resultaat

Al mijn belangrijke gegevens zijn nu veilig opgeborgen zonder dat derden mee kunnen kijken. Wel zo’n prettig idee.

Let op!

Het is heel belangrijk om het wachtwoord voor de inbox goed te bewaren, omdat ProtonMail niet over dit wachtwoord beschikt. Je kunt dus nooit je wachtwoord voor de inbox opnieuw aanvragen of instellen, maar ProtonMail kan hierdoor ook nooit in jouw inbox kijken – al zouden ze het willen. Daarnaast is ProtonMail geheel opensource, waardoor iedereen de beveiliging van de e-maildienst kan testen en verbeteren. Gebruik een wachtwoordmanager of schrijf het op (nog steeds het veiligste).

 

Was dit bericht nuttig? Laat dan je waardering zien en klik op het hartje hieronder!

Wil je reageren of heb je vragen? Stel ze gerust; dat kan hieronder of stuur een privébericht >> klik hier.