Apple tip > problemen met een Mac en macOS (OS X) oplossen

Apple tip > problemen met een Mac en macOS (OS X) oplossen
16 maart 2019 George .

Apple tip > problemen met een Mac en macOS (OS X) oplossen

Het kan zijn dat je Mac opeens niet meer naar behoren werkt, gegevens corrupt zijn geraakt, voortdurend blijft laden of opslag fouten geeft. Dat is erg vervelend, maar gelukkig zijn er een aantal simpele oplossingen.

Heb je bijvoorbeeld altijd problemen met dat ene (niet-Apple) programma, dan kun je deze herinstalleren of op zoek gaan naar een alternatief. Wanneer macOS (OS X) helemaal niet naar behoren werkt kun je onderstaande stappen uitvoeren om het probleem op te lossen.
Herstel schijfbevoegdheden in veilige modus

Herstart je Mac en hou de shift⇧-toets tijdens het herstarten ingedrukt tot het Apple logo verschijnt. macOS en OS X wordt nu voorbereid om op te starten in veilige modus (safe-mode).

macOS en OS X kun je nu gebruiken zoals je gewend bent, open ‘Schijfhulpprogramma’ via Finder ▸ Programma’s ▸ Hulpprogramma’s en selecteer de systeempartitie (zie pijl op onderstaande afbeelding). Klik hierna op de knop ‘Herstel schijfbevoegdheden’. De bevoegdheden worden nu gecontroleerd en eventueel aangepast naar de juiste rechten, dit kan enkele minuten duren. Zodra dit is voltooid kun je de Mac gewoon herstarten zonder een toets in te drukken en controleer of de problemen verholpen zijn.

Vanaf OS X El Capitan is dit niet meer mogelijk op bovenstaande manier, klik hier voor de procedure voor OS X El Capitan of hoger.

 

Was dit bericht nuttig? Laat dan je waardering zien en klik op het hartje hieronder!

Wil je reageren of heb je vragen? Stel ze gerust; dat kan hieronder of stuur een privébericht >> klik hier.